خانه / کارگر و کارفرما / کارگر کیست ؟

کارگر کیست ؟


محمد سمیعی
1401/06/21
0 دیدگاه
کارگر کیست ؟

تمامی اختلافات مطرح در هیات های حل اختلاف اداره تعاون ، کار و رفاه اجتماعی ناشی از این است که به چه کسی می توان کارگر گفت تا به تبع آن کارفرما را هم ملزم به پرداخت کلیه حق و حقوق مصرح در قوانین و مقررات کار و تامین اجتماعی کرد . چراکه در هیات های حل اختلاف اراده کار قبل از اینکه کارفرما را مسئول پرداخت حق و حقوق کارگری نمیایند از کارگر میخواهند که کارگر بودن خود و تحقق رابطه کارگر کارفرمایی را اثبات نمایند .به همین سبب هم فراز اول ماده 87 آیین دادرسی کار مصرح میدارد که (ارائه دلایل و مدارک دال بر وجود رابطه کار فی مابین و طرفین میزان مزد و مزایای بالاتر از حداقل قانونی و میزان سابقه کار در کارگاه بر عهده ی کارگر است …)بنابراین در قدم اول فرایند دعاوی کارگر و کارفرمایی ما باید بدانیم که کارگر کیست و بتوانیم کارگر را از غیر کارگر تشخیص دهیم و در این نوشتار قصد داریم بر این موضوع مهم بپردازیم .

کارگر کیست

تبعیت مزدی برای تشخیص اینکه کارگر کیست

برای تشخیص کارگر از غیر کارگر باید بدانیم که یکی از عناصر مهم رابطه کارگر و کارفرما تبعیت مزدی است و بدون وجود تبعیت مزدی نمی توان تحقق رابطه کارگر و کارفرما را اثبات نمود . در ماده 2 قانون کار مقرر گردیده است که ( کارگر از لحاظ این قانون کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد ، حقوق ،سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند.)
آن قسمت از ماده که مقرر میدارد در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد، حقوق ، سهم سود و سایر مزایا همان تبعیت مزدی است .تبعیت مزدی یعنی در رابطه کارگر و کارفرما باید یک عدد مشخص و معینی به عوان دریافتی حقوق کارگر تعیین شود و به طور مستمر به کارگر پرداخت شود و نکته مهم مطلب اینجاست که این پرداختی باید از حساب مشخص کارفرما به حساب شخصی کارگر واریز شود . به همین دلیل هم هست که در مراجع حل اختلاف اداره کار از کارگر به عنوان سند و مدرک پرینت حساب مطالبه می کنند .خوب است بدانید که در فرایند دعاوی کارگر و کافرما هم ، اثبات قرارداد کار شفاهی از طریق پرینت حساب و احراز تبعیت مزدی صورت می گیرد . لذا فهم معنا و مفهوم تبعیت مزدی در اثبات رابطه کارگر و کارفرمایی الزامی است .

تبعیت شغلی و حقوقی

تبعیت شغلی و حقوقی برای پاسخ به سوال کارگر کیست

برای پاسخ به این سوال که کارگر کیست ، باید در نظر داشته باشیم که یکی دیگر از عناصر مهم رابطه کارگر و کارفرمایی تبعیت شغلی است . در ماده 2 قانون کار عنوان گردیده است که کارگر در مقابل دریافت حق السعی کاری را برای کارفرما انجام می دهد .عبارت برای (برای کارفرما)همان مفهوم تبعیت شغلی و حقوقی است؛ یعنی کارگر در اختیار وخدمت کارفرما است و متناسب با شرایط و ساعات کاری توافق شده ملزم به انجام وظایف شغلی است .در واقع موضوع مرخصی و موافقت کارفرما با مرخصی کارگر هم ناشی از تبعیت شغلی و حقوقی فی مابین کارگر و کارفرماست.
نکته مهم و جالب توجه این است که دو عنصر تبعیت شغلی و حقوقی و تبعیت مزدی هر دو لازم و ملزم یکدیگرند و تحقق هر یک بدون دیگری نمی تواند باعث تولد رابطه کاگر و کارفرمایی شود. در اغلب موارد پرینت حساب و سند پرداخت دلیل بر احراز تبعیت مزدی است و اسنادی مثل قرارداد کار و نامه های معرفی و برگه های مرخصی دلیلی بر احراز تبعیت شغلی و حقوقی است .و شرایطی که اسناد مذکور جهت احراز تبعیت شغلی و حقوقی وجود نداشته باشد می توان از مراجع حل اختلاف اداره کار تقاضا کرد تا موضوع را به بازرسین اداره کار ارجاع نمایند تا از طریق تحقیق محلی در خصوص تحقق تبعیت شغلی و حقوقی تحقیقات لازم به عمل آید و نتیجه اعلام گردد.

جمع بندی نهایی

در جواب کلی در پاسخ به سوال کارگر کیست باید بگوییم که کارگر کسی است که عددی مشخص و معین به طور مستمر (تبعیت مزدی) از کارفرما دریافت میکند و کاری را به دستور او و برای او (تبعیت شغلی و حقوقی) انجام میدهد .

نظرات کاربران


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *