خانه / آیین دادرسی کار / مزایای کارگر

مزایای کارگر


محمد سمیعی
1401/05/23
0 دیدگاه
مزایای کارگر

در این مقاله بطور کامل در مورد مزایای کارگر و موارد متنوع آن توضیحات کامل داده شده است. برای آشنایی با این موارد تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

حق السعی کارگر

در جامعه کارگری اصلی ترین موضوع حق السعی کارگر است و طرفین واسطه یعنی کارگر و کارفرما دائماً در حال چانه‌زنی بر سر همین حق السعی کارگر باشند بحث اینجاست که این حق السعی کارگر و آنچه که در پایان هر ماه به حساب او واریز میشود اجزا دارد و هر یک از اجزای حق السعی برای خود فلسفه دارد که در این نوشتار قصد داریم به بحث در رابطه با این اجزا حق السعی و فلسفه آن بپردازیم.

ماده ۳۴ قانون کار در رابطه با حق السعی اینگونه بیان می دارد که:(کلیه دریافت های قانونی که کارگر به اعتبار قرارداد کار اعم از مزد یا حقوق ، کمک عایله مندی ، هزینه های مسکن ، خواربار ، ایاب و ذهاب ، مزایای غیر نقدی ، پاداش افزایش تولید ، سود سالانه و نظایر آنها دریافت می نماید را حق السعی می نامند.)
همانگونه که در این تعریف دیدیم موز و حقوق کارگر در کنار مواردی مثل کمک عائله مندی ،هزینه های مسکن،خوار و بار حق السعی را تشکیل می‌دهند و جمع همه آیتم های دریافتی میشود حق السعی کارگر.

مزایای کارگر

دستمزد و مزد کارگر

بر اساس ماده ۳۵ قانون کار ،مزد عبارت است از جلوه نقدی یا غیرنقدی یا مجموع آنها که در مقابل کار به کارگر پرداخت میشود یعنی مزد کارگر ارتباط مستقیم با کار صورت گرفته توسط کارگر دارد در صورت انجام کار و حجم و شرایط آن به کارگر پرداخت میشود.
در تبصره ۱ ماده ۳۵ نیز انواع مزد یعنی مزد ساعتی، کارمزد و امثالهم را تقسیم بندی کرده است .

در ماده ۳۶ نیز قانونگذار به بیان و تعریف موز ثابت پرداخته است و این گونه بیان نموده است که مزد ثابت عبارت است از مجموع موز شد و مزایای ثابت پرداختی به تبع شغل.

مزایای کارگر

در وهله اول باید این نکته را عرض کنیم که موز ثابت همان عددی است که بر اساس آن باید کارفرما نسبت به پرداخت حق بیمه کارگر نزد سازمان تامین اجتماعی اقدام نماید و مواردی مثل اعمال افزایش نشاط دستمزد و حقوق سنوات و عیدی پاداش نیز باید بر اساس آن محاسبه شود و به همین دلیل تفکیک مزد ثابت از مزایا اهمیت دارد. در تبصره یک ماده ۳۶ نیز بیان گردیده است که در کارگاه هایی که دارای طرح طبقه بندی بندی مشاغل نیستند مواردی مثل مزایای سختی کار ،مزایای سرپرستی و فوق العاده شغل فرد مزد ثابت محسوب می‌شود و به حسب به ماهیت شغل یا محیط کار دکتر برای ترمیم موز در ساعات عادی کار پرداخت میشود. همانگونه که قبلا هم عرض کردیم ارتباط مستقیم با انجام کار دارد و به طور مثال در یک کارگاه با ده نفر کارگر ممکن است فقط برخی از آنها فوق العاده شد و یا مزایای سختی کار دریافت کنند در حالی که همه آنها هنگام تسویه حساب با کارگر حق مسکن و حق خواروبار دریافت خواهند کرد و این بزرگترین و اصلی ترین تفاوت با مزایای کارگر است.

در تبصره ۲ ماده ۳۶ نیز به این نکته اشاره شده است که در کارگاه‌هایی که طرح طبقه بندی مشاغل به مرحله اجرا،مزد گروه و پایه ، مزد مبنا و ثابت را تشکیل می دهد.

علاوه بر این تبصره ۳ هم این ماده نیز صراحتاً بیان میدارد که: مزایای رفاهی و انگیزه‌ای از قبیل کمک هزینه مسکن، خوار و بار و کمک عائله مندی، پاداش افزایش تولید و سود سالانه جز مزد ثابت و مزد مبنا محسوب نمی شود .

از مفهوم مخالف آنچه در مواد ۳۵ و ۳۶ تبصره های آنها میتوان برداشت کرد این است که مزایای کارگر به جمعیت حمایت از او و بی ارتباط با کار انجام گرفته و فارغ از اینکه تخصص دارد یا ندارد مسئولیت سنگین دارد یا ندارد به او پرداخت شود و فقط مهم این است که او وصف کارگر داشته باشه و این موضوع برای مستحق بودن او به دریافت مزایا کافی میباشد.

اهمیت تفکیک میان مزد کارگر با مزایای کارگر

هر یک از حق هایی که در قانون کار و سایر قوانین و مقررات مربوطه برای کارگر در نظر گرفته شده است بر مبنای مزد یا جمع موز و مزایای او باید محاسبه و پرداخت شود و همواره در لیست بیمه سازمان تامین اجتماعی هم میان دستمزد ماهانه و مزایای کارگر تفکیک قائل می شوند.

به طور مثال برای محاسبه حق سنوات کارگر تنها باید مزد ثابت را ملاک قرار دهیم و آیتم هایی حق مسکن و بن خواربار هیچگونه تاثیری ندارد.
اما برای محاسبه مانده مرخصی باید مزد و مزایا را باهم ملاک قرار دهیم و از این صحبت هم فهم متناوب های میان مزد و مزایای کارگر که همگی باهم حق السعی کارگر را تشکیل می‌دهند ، اهمیت بالایی دارد.

نظرات کاربران


0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *